Deze keuring wordt door het CBR gevraagd, nadat je in de gezondheidsverklaring één of enkele positieve items, zoals ADHD, ASS, depressie of middelenmisbruik hebt benoemd. Je hebt dan een keuring nodig om je rijbewijs te krijgen of te kunnen houden. Ook kan het CBR een onderzoek vorderen, nadat je bent aangehouden en je mogelijk onder invloed was van drank of drugs. Hierbij is het rijbewijs vaak ingevorderd, tot na het onderzoek.
Het onderzoek omvat altijd een specifieke anamnese, gericht op de aanleiding van de keuring. Verder wordt gevraagd naar eventuele andere psychiatrische problematiek, wordt gevraagd naar algemene gezondheid en het gebruik van middelen of geneesmiddelen, een korte biografie en een sociale anamnese. Het functioneren tijdens het onderzoek zelf wordt beschreven in het psychiatrisch onderzoek. In het geval van verdenking alcoholmisbruik volgt er een kort somato-neurologisch onderzoek en bij verdenking op misbruik van drank of middelen vindt er een lab. onderzoek plaats. Aan het einde van het onderzoek wordt in het kort verteld wat de bevindingen zijn en in grote lijn het advies zal zijn. Wanneer er nog lab onderzoek moet worden gedaan, moet dat uiteraard worden afgewacht en uiteindelijk heeft het CBR het laatste woord!
Ethiek
Gezien de grote consequenties van een expertise zijn onafhankelijkheid en objectiviteit erg belangrijk en ik ga hier zorgvuldig mee om. Bij ieder rapport worden feiten zo objectief mogelijk beschreven en conclusies onderbouwd. Voor jou hangt er veel van af maar ook de maatschappelijke gevolgen zijn erg belangrijk. Het CBR vraagt bijvoorbeeld om een strenge opstelling van de keurend arts vanwege de verkeersveiligheid. Ik probeer naar eer en geweten en zonder onderscheid des persoons te rapporteren.
Procedure
De adviserend geneeskundige van het CBR heeft beslist dat er een psychiatrisch onderzoek nodig is. Daarvoor wijzen ze een psychiater aan of kan iemand zelf een psychiater kiezen uit het digitale bestand van het CBR. Ik ben één van de psychiaters die hiervoor door het CBR is geschoold en waarvan het CBR gebruik maakt.
Voor een afspraak kun je met mij op werkdagen telefonisch contact opnemen ( 06 82974715) of mij mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Soms kunnen we telefonisch meteen tot een afspraak komen, soms is daar wat verder overleg voor nodig. In principe probeer ik de afspraak altijd per mail te bevestigen. ADHD en ASS onderzoek doe ik meestal via WhatsApp beeldbellen en kan bijna altijd binnen een of twee weken worden afgerond. Ik rapporteer daarbij in principe rechtstreeks via het systeem van Zorgdomein, dat gaat snel en efficiƫnt.
Onderzoek voor andere problemen gaat via een face to face contact ( bezoekadres Boncura-Hengelosestraat 100) en daarvoor is meestal een wat langere wachttijd. Afronding van het rapport is vaak binnen een aantal werkdagen, maar uiteraard afhankelijk van eventueel lab. onderzoek. Er is recht op inzage van het rapport, met correctie van feitelijke onjuistheden en blokkeerrecht. Inzage kost uiteraard meer tijd, dan directe verzending.
Kosten
De kosten zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) bepaald. Aan het onderzoek voor de eigen verklaring wordt, inclusief de verslaglegging ca. een uur besteed. Kosten van eventueel lab. onderzoek worden apart gefactureerd. De zorgverzekeraar vergoedt dit niet, een enkele keer schiet een werkgever te hulp, wanneer die er baat bij heeft. De kosten worden aan het eind van het onderzoek bij mij afgerekend. Bij het vorderingsonderzoek, wat meer tijd vraagt, worden de kosten rechtstreeks door het CBR verrekend.